Ajanvaraus

14/10/2013
Jaa kavereillesi:
/// Pohjois-Suomen laboratoriopalveluiden yhdistäminen vaatii paljon työtä

14.10.2013

Jaa kavereillesi:

- toimiva ajanvarausjärjestelmä on yksi perusedellytyksistä

Vuoden alussa toimintansa käynnisti NordLab, Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien yhteinen laboratoriokeskus. Sen aluelaboratoriot sijaitsevat Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa, Oulussa ja Rovaniemellä. Tänä vuonna NordLabin laboratorioissa tehdään arviolta 8,5 miljoonaa laboratoriotutkimusta, siis valtava määrä.

Kuluneen kesän aikana sairaanhoitopiirien yhdistämisestä on käyty ajoittain kiivastakin keskustelua – erityisesti on väitelty siitä, minkä kokoisissa sairaanhoitopiireissä terveydenhuollon palvelut voidaan järjestää kustannustehokkaasti ja silti laadukkaasti. Pohjoisten sairaanhoitopiirien yhdistäminen ei ole toistaiseksi noussut esille, kun toimintoja voidaan tehostaa NordLabin tapaan – koko piirin yhdistämisen sijaan kootaan tietyt toiminnot samaan organisaatioon.

NordLabin toimitusjohtaja Rauno Luttinen totesi aiemmin tänä vuonna antamassaan haastattelussa, että suuren organisaation suurin haaste on logistiikka. Pitkien välimatkojen vuoksi on suunniteltava hyvin tarkkaan, kuinka laboratorioiden asiakkaat liikkuvat ja millaisilla aikatauluilla.

Eräs perusedellytys valtavan tutkimusmäärän hallinnalle on luotettava ajanvarausjärjestelmä, joka on kytkettävä osaksi koko hoitoketjujärjestelmää. NordLabin projektipäällikkö Anne Soivuoren mukaan Oulun toimipisteen järjestelmä päätettiin tilata Nextime Solutionsilta, koska sillä oli tarjolla hyvä ja valmis ratkaisu. Lisäksi sama ratkaisu oli jo käytössä Kemin ja Tornion toimipisteissä. ”Myös tietoturva oli kunnossa. Se oli meidän kannaltamme keskeinen asia, koska järjestelmään syötettävät henkilötiedot linkittyvät suoraan terveydenhuoltojärjestelmän tietokantoihin”, Soivuori sanoo. NordLabin Oulun toimipisteen käytön pilotointi aloitettiin kesällä ja tarkoitus on laajentaa käyttöä asteittain mahdollisuuksien mukaan.

Nextimen RMS-alustaan pohjautuvia ajanvarausjärjestelmiä käyttävät NordLab Oulun OYS:n näytteenoton lisäksi OP-Pohjola, Maistraatti, SPR Veripalvelu, Suomen A-Katsastuksen Ajovarma, Itä-Suomen laboratoriokeskus Islab, Lapin sairaanhoitopiiri ja kymmenet muut organisaatiot eri puolilla Suomea.

 

Lisätietoja NordLabista (http://www.nordlab.fi/fi)

Lisätietoja Nextime Solutionsin ajanvarausjärjestelmistä (www.nextime.fi)

Uutisten aihealueet