HELMI

21/01/2013
Jaa kavereillesi:
/// Kansallinen Opintohallinnon viitearkkitehtuuri tukee Oppijan verkkopalveluita

21.01.2013

Jaa kavereillesi:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut osana Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe) erillishankkeen, jonka päätösseminaari pidettiin marraskuussa 2012. Tämä Kansallisen Opintohallinnon viitearkkitehtuurin luomiseen tähdännyt hanke (KOHVI) tuki paitsi SADe-ohjelmaa, myös Oppijan verkkopalvelun kehittämistä.

Mitä nämä hankkeet pitävät sisällään oppilashallinnon järjestelmäkehittäjien kannalta? KOHVI – hanketta  seurannut Helmi –järjestelmän tuotepäällikkö Elina Väänänen kertoo. – Kyse on kohtalaisen laajoista ja pitkävaikutteisista asioista. Viitearkkitehtuurilla haetaan yhtenäisyyttä kaikkiin opintohallinnon käyttämiin tietojärjestelmiin opetuksen eri asteilla. Tällä hetkellä käytössä on lukematon määrä erilaisia järjestelmiä, jotka eivät ole keskenään yhteensopivia, tai yhteentoimivuus on heikko, Väänänen kuvailee.

Entä Oppijan verkkopalvelu, mitä sillä tarkoitetaan? – Hankkeessa kehitetään niin opetuksen järjestäjien kuin oppijoidenkin sähköistä asiointia. Siinä sekä yhtenäistetään nykyisin käytössä olevia palveluita että luodaan kokonaan uusia, Elina Väänänen summaa.

Kuinka nämä hankkeet nyt etenevät? Onko Kohvi –hanke saatu päätökseen? – Päätosseminaari järjestettiin marraskuussa, mutta työ on vasta alussa, Väänänen muistuttaa. – Tilaisuudessa esiteltiin viitearkkitehtuurin loogiset ratkaisut ja vaatimukset, mutta nyt pallo on järjestelmien kehittäjillä. Toisilla asiat on jo otettu huomioon, toisilla on vielä paljon tehtävää, Elina Väänänen arvioi. – Tärkeintä on, että tulevaisuudessa sähköisessä ympäristössä tapahtuva oppiminen ja kaikki koulunkäyntiin liittyvä tiedonkulku on mahdollisimman joustavaa, tasa-arvoista ja tietoturvallista.

Lisätietoja tuotepäällikkö Elina Väänänen p. 040 354 3033 tai sähköposti elina.vaananen@helmi.fi

Uutisten aihealueet